Hoe overleef je de eerste week als nieuwe minister?

24 oktober 2017 *

 

 

(C) Mark Reijntjes


Donderdag is de presentatie van de nieuwe regeringsploeg op de trappen van paleis Noordeinde. Interviews, portretjes, ambities, foto’s. Allemaal eerste indrukken van en voor (nieuwe) bewindspersonen. Imago’s worden gecreëerd en reputaties opgebouwd. Tenminste, dat is de bedoeling. Voor wie de afgelopen week nog niet helemaal goed uit de startblokken kwam, een paar bescheiden suggesties:

  1. ‘Underpromise and overdeliver’. Een ministerschap of staatssecretariaat duurt hopelijk jaren. Tijd genoeg om te bewijzen dat je de goede dingen doet. Valkuil is om bij het begin te grote beloften te doen. Dan kan het alleen nog maar tegenvallen. Daadkracht en enthousiasme uitstralen kan ook op een andere manier dan door grote en mogelijk onhaalbare beloftes doen. Bijvoorbeeld door te zeggen dat je eerst met de belangrijkste belangengroepen gaat spreken.
  2. Het gaat om een eerste indruk. We kennen het allemaal: de handdruk bij een sollicitatie. Dit wordt mijn baas of mijn nieuwe collega. Of juist niet. Zo geldt dat ook in deze dagen. Mensen willen een indruk krijgen: wie is deze man of vrouw? Staat hij of zij stevig in de schoenen? Is hij of zij een beetje ontspannen of is het een onzekere stresskip? En daarom:
  3. Knoop je jas dicht, doe een das om. Dat wat Doe Maar al zong in 1983: “Knoop je jas dicht doe een das om was eerst je handen. Kam je haren recht je schouders denk aan je tanden.” De eerste indruk moet echter niet afleiden van wat je te vertellen hebt. Er is niets mis met aparte schoenen. Maar bedenk wel, een journalist kan het beter hebben over jouw werkervaring of waar je vandaan komt, dan over de kleur van je schoenen.
  4. Nee, je wordt de meneer van de Blokker. We horen het best vaak: ‘Ik hoef me echt niet voor te bereiden op een gesprek met journalisten, ik ben toch gewoon mezelf?’, ‘als ik een mediatraining krijg, word ik zeker ook die man van de Blokker?’. Als je naar een feestje gaat, neem je een fles wijn mee, als je naar het vragenuurtje gaat in de Tweede Kamer, bereid je je voor op vragen van Kamerleden, als je ministerraad hebt, lees je de stukken. Als je weet dat je de voltallige Nederlandse pers voor je neus krijgt, bereid je dan ook voor. Weet wat je wilt zeggen, sta iedereen keurig te woord en brei er een eind aan als je naar Mark Rutte moet. En ja, ook Rutger Castricum kun je verwachten
  5. Ken je werkster en je timeline. Met voorbereiden op vragen en interviews over nu, ben je er nog niet. Ook oude tweets, de werkster die niet helemaal volgens de fiscale regels werd ingehuurd, foto’s met dubieuze mensen. Het kan allemaal worden opgerakeld. Bagatelliseren of ontkennen is nooit een goed idee. Duik in het verleden en beantwoord vragen hierover naar waarheid.
  6. Be calm and…. Maar dit allemaal gezegd hebbende: als nieuwe minister of staatssecretaris kun je in die eerste dagen nooit voorspellen waarmee je uiteindelijk het meest zichtbaar (en succesvol) zult worden. Het is vooral hoe je omgaat met incidenten, tegenslagen of tegenvallers. Die hebben de meeste invloed op je reputatie. Het gaat in de eerste dagen om een eerste indruk, niet om inhoudelijke of ingewikkelde boodschappen. 

Een eerste indruk kun je maar één keer maken. In die zin is het een spannende week voor de nieuwe ploeg van Rutte III. Gelukkig is reputatiemanagement eerder een marathon dan een sprint. De eerste week overleven zonder gedoe is al een hele prestatie.

Bart Visser en Selma Penseel

 

 

Deel deze pagina Tweet plaatsen Update plaatsen